Intervju s tvrtkom Suprabit

Partner radionice Around The Block

  • Vedran Brničević, CEO

    "Dobro je obratiti pažnju na blockchain tehnologiju i napraviti prve korake na razvoju blockchain aplikacija još za vrijeme studiranja. To znanje će studentima višestruko koristiti u nadolazećim godinama."

Za početak, možete li predstaviti svoju tvrtku? Kako ste nastali i čime se bavite?

Suprabit je IT start-up osnovan krajem 2017. godine fokusiran na savjetovanje i implementaciju blockchain rješenja. Moja vizija je da Suprabit bude prvi hrvatski blockchain hub, mjesto kompetencija i usluga razvoja za različite vrste blockchain platformi.

Kakve zaposlenike tražite, koje osnovno znanje i vještine moraju imati?

Blockchain tehnologija aktualna je tek posljednjih nekoliko godina i nije lako naći kompetentne programere s bilo kakvim iskustvom u razvoju blockchain rješenja. Stoga je moj osnovni cilj zainteresirati i educirati studente za blockchain, jer će u nadolazećim godinama znatno narasti potreba za programerima koji znaju raditi u toj tehnologiji, a to znači da će i oni osobno i Suprabit kao tvrtka u cjelini biti kompetitivniji na tržištu.

Možete li reći nešto o trenutnim projektima na kojima radite?

Blockchain projekti izuzetno su zanimljivi jer omogućavaju decentralizaciju poslovnih procesa, povećanu sigurnost te automatizaciju uz značajno manji trošak održavanja. Suprabit je radio na nekoliko blockchain projekata od kojih bi kao primjer izdvojio 'Business Credibility Network'. To je projekt za njemačkog partnera koji je neka vrsta LinkedIna na blockchainu, a razlikuje se po tome što ima poseban proces provjere kompetencija svakog korisnika. Proces provjere koristi blockchain kako se tvrdnje o kompetencijama ne bi mogle naknadno mijenjati, te se time povećava vjerodostojnost.

Što vam je bitno kod studentskih projekata koje odlučite podržati?

Svaki studentski projekt koji potiče STEM edukaciju vrijedno je podržati, a radionicu „Around the Block“ se nekako i podrazumijevalo da podržim jer time direktno komuniciram s mojom ciljanom publikom, budućim blockchain programerima.

Na kraju, što imate za poručiti studentima koji tek izlaze na tržište rada? Imate li savjet za njih?

Studentima želim poručiti da se ne libe uzeti neko radno mjesto junior programera za vrijeme studiranja. Osim što će dodatno zaraditi, skupit će prijeko potrebno iskustvo koji će im omogućiti kvalitetniji posao nakon što završe studij. Drugi savjet bi bio da obrate pažnju na blockchain tehnologiju i naprave prve korake na razvoju blockchain aplikacija još za vrijeme studiranja. To znanje će im višestruko koristiti u nadolazećim godinama.